Vorig jaar tijdens onze vakantie in Frankrijk, wilden mijn dochters graag pony rijden op de camping. Ik begeleidde de pony van mijn jongste, achteraf gezien was het meer een soort dominant leiden. Stevig het touw vasthouden, een beetje eraan trekken, onder het mom van ‘met mij moet je niet sollen, want je hebt wel mijn kind op je rug’. Er kwam een moment dat de ‘brave’ pony schrok van een jongen met 2 grote zwembanden en op hol sloeg. Dus ik trok harder aan het touw om ‘m zo tot stilstand te krijgen. Onkunde en onwetendheid. Sorry pony, toen wist ik nog niet beter…

Vrijdag was ik op uitnodiging bij een workshop over spiegelen en opstellen met paarden bij Tessa Veldt in Castricum. Zij werkt via de methode van Chris Irwin (een Canadese paardentrainer). “Doordat je met paarden communiceert met lichaamstaal, zal een paard jou hierover feedback geven. Je eigen lichaamstaal kan worden beïnvloed door (onbewust) gedrag en gedachten. Een paard pikt dit feilloos op en reageert hierop”.

Het was een bijzondere en zeer leerzame ervaring om een paard met deze methode te benaderen en dat je dan ook direct resultaat ziet. Leuk als je merkt hoe relaxed en zonder enige dwang je een paard kunt (bege)leiden en wat je uit zijn ‘paardentaal’ kunt lezen. Zo bereikte ik mijn doel d.m.v. een (dier)vriendelijke communicatie. Je moet het maar weten…

Ik zie ook overeenkomsten met het leiderschap en/ of coaching bij mensen. Laat ik eerlijk zijn, als je mij ergens toe dwingt of aan me gaat lopen trekken, ga ik ook steigeren ;-). Er zijn altijd andere en meer (respectvolle) manieren van communiceren, waarbij je je doel kunt bereiken!

http://www.irwininsightsnederland.nl